Genrich Altshuller – en hjälte av 1900s-talet

Bild

 

Genrich Saulovitch Altschuller är berömd som fader av TRIZ – det är på rysska ”теория решения изобретательских задач” / ”teoriya resheniya izobretatelskikh zadatch)” och på svenska ”Teori för Innovativ problemlösning”. Jag skrev att han är berömd, men det är inte direkt sant. Han borde vara berömd inom alla som studerar eller tillämpar ingenjörskonst, men några förhållanden har hindrat hans karriär.

 

Första, han foddes 1926 i Tasjkent, och bodde som ung man i Baku i den uzbekiska sovjetiska socialistiska republiken. När hade han hittat hans först formulering av grundidéer bakom TRIZ han skrev, med en kollega, en brev till till sovjet president Josef Stalin. Brevet beskriver vad uppfinnare gjorde fel, och hur de kunde göra bättre genom att fokusera sina tankar genom TRIZ. Olyckligt sågs brevet som förtal mot alla sovjet uppfinnare och statens säkerhet polisen arresterade honom och han dömdes utan rättegång till 25 års fängelse. Efter Stalins död släpptes Altschuller men han förbjöds första att jobba som ingeniör eller ge instruktion i ingeniörskonst innan sovjetunions kollaps 1991. Naturligtvis hade han fortsätt med hans studium, och hade stillsamt samlat några kolleger och studenter, så att han kunde slutligen grunda många skolor i TRIZ och sprida hans vetenskap tills hans död året 1998 i Petrovosk, i ryska Karelen.

 

Så, vad precis är TRIZ ? Självfallet kan man inte beskriv ett helt system inom en liten blogg, men det finns två grundläggande principer. Första, fastän varje tekniskt problem som vi vill lösa är speciellt, det finns ett mönster i problemen. Nästan varje problem tillhör till ett av c 1500 generella problem. Likadant det finns ett mönster i lösningarna, det finns 40 principer som ligger bakom nästan varje lösning. Bättre ännu, finns det bara max tio principer som gäller ett specifikt generellt problem. Man kan ta ett unikt problem, och se att det tillhör till en av de generella kategorierna. Då betraktar man de generella lösningarna som gäller till kategorin, och så fokusera man sina insatsen.

 

Och den andra grundläggande principen är….men jag hinner inte skriva mer idag. Kanske i morgon.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: