Varför skapades civilisationen ?

Image

Det är trevligt att leva i en stor civilisation. Vi har både kritiskt viktiga saker – t:e rent vatten, bra kost, säkerhet – och roliga saker t:e möjligheten att välja hur man jobba och leva, prylar, utbildning, osv. Ändå är vår civilisation inte så gamle än egyptier, grekiska, romare, men dessa aldrig konstruerat flygplan, ångbåtar, bilar, elektriska apparater, och bara en stor stad med mer än en miljon invånare. Dessutom visste de inte om den tre lagar av motion, de periodisk tavla av elementar, Maxwells ekvationer av elektromagnetism, differential och integral calculus, osv.

 

Faktiskt har varit civilisation en raritet. Den största del av människor stretade under tusental år mot brister av mat och säkerhet och ett övermått av arbete och sjukdom. Så, hur uppkom vår civilisation, och vilka egenskaper stöda den och låta den växa ?

 

Min idé är att det inte är en fråga om naturresurser, som vanligtvis kräva en stor mängd av samverkan för att exploateras, men det är om hur man tänker, om så man kan säger, mjukvaran inne hjärnan. Det finns några antagande eller vanor att tänka som underlättar att människor skapa civilisation, och det finns övriga förmoda och vanor som tenderar att motarbeta och även förstör civilisationen.

 

Den tusen-år, trillion-kronor frågan är, vad är sådana förmodar och vanor ?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: